Welk fietskrat kopen? Kies je krat met dit 3-stappenplan!

U wilt een fietskrat kopen, maar waarop baseert u uw keuze? Fietskrat.nl legt uit hoe u binnen drie stappen tot het juiste exemplaar kan komen - voor uzelf of bijvoorbeeld uw schoolgaande zoon of dochter.

We gaan er hierbij van uit dát u een fietskrat wilt kopen en de voordelen ervan al kent. Voor de volledigheid:

  • u kunt er op de fiets eenvoudig veel spullen in meenemen;
  • vóórop de fiets zijn onderweg alle spullen in het zicht;
  • er zijn geen snelbinders nodig; 'gooi' de tas en/of spullen even in het krat... en klaar;
  • een krat op de fiets staat leuk én is met een accessoire nog verder te verfraaien;
  • een krat kan langdurig tegen een stootje, weer en wind;
  • er is veel keus aan kleuren en formaten, zodat er een passend krat is voor elk persoon.


STAP 1 – Kies het type fietskrat: van kunststof, hout of rotan?

Welk fietskrat u moet hebben, hang af van de persoon én de vaak dagelijkse situatie van eigenaar, krat en fiets. Een makkelijke stap om mee te beginnen, is om eerst te kiezen voor het type fietskrat. Heeft u een voorkeur voor een kunststof fietskrat, een houten fietskrat of een rieten fietskrat (ofwel kratmand)?

Dat is enerzijds een kwestie van smaak. Anderzijds kunnen de specifieke voordelen en nadelen een rol spelen. De belangrijkste eigenschappen zijn als volgt.

Voordelen van een kunststof fietskrat: het lichte gewicht, de sterkte van het materiaal en de diversiteit aan kleuren. Een nadeel is dat zo'n krat niet is gemaakt van natuurlijk materiaal.

Voordelen van een houten fietskrat: de stoere, authentieke uitstraling, de robuustheid en de diversiteit aan vormgevingselementen. Een nadeel is dat zo'n krat, zeker met spullen erin, relatief zwaar kan uitvallen, zeker voor jeugd. 

Voordelen van een rieten fietskrat / kratmand: de originele look dankzij het naturelle materiaal, het in vergelijking met een houten krat gunstige gewicht, en de 'grappige' kruising tussen krat en mand. Een nadeel (niet in ieders ogen) kán zijn dat het natuurlijke rotan deels gaat splijten en/of verkleuren.

 

Grote fietskrat - of kleine fietskrat?


STAP 2 – Hoe groot of klein moet het fietskrat zijn?

Voor - bijvoorbeeld - grote stukken gereedschap komt logischerwijs een groot fietskrat in beeld (van zo'n 50 liter). Voor een scholier met 'enkel' een schooltas of sporttas is een gemiddelde grootte (van zo'n 40 liter) vaak passend. En voor een jeugdiger kind óf voor achterop de volwassenen-fiets, kan een klein krat volstaan (van zo'n 25 liter of zelfs nog minder).

Behoud van balans | verkeer
Bedenk bij het bepalen van het gewenste formaat dus voor welk doel het krat bestemd is en voor wie. Besef hierbij dat een te groot krat onnodig log maakt; zeker voor een jonger persoon. Voor hem of haar is een optimale balans tussen fiets en krat van belang voor zowel het uiterlijk als de balans in het verkeer.

Behoud van balans | het gehele 'fietsplaatje'
Aan de andere kant is 'te klein' evenmin mooi. Zeker in een verkeerde verhouding met het formaat van de fiets raakt ook het esthetische fietsplaatje dan uit balans. En als de tas (of wat er ook in mee moet) er niet in past, dan is dat zonde van het geld én levert het dagelijkse ergernis op. Denk er daarbij óók over na of een krathoes gewenst is en zo ja, of deze óók met de tas erin inderdaad makkelijk op het krat past. Meet daarom eerst de lengte, breedte en hoogte van de tas of spullen die u erin wilt of moet vervoeren.

Een fietskrat van 40 liter is een gemiddelde grootte
Handig te weten is dat een krat of mand van precies of ongeveer 40 liter gemiddeld is - en het populairst. De variant van 50 liter is al extra groot. En een variant van 25 liter of minder is een kleine krat of kinderfietskrat.

Fietskratten in kleuren
STAP 3 – Kies kleur, merk en prijs

Weet u of het een kunststof fietskrat, houten fietskrat of rotan fietskrat (een kratmand) zal worden? En weet u welk formaat in uw geval het meest logisch is? Dan is het alleen nog een kwestie van filteren op deze kenmerken in het menu, en uit het overgebleven aanbod vervolgens uw definitieve keuze bepalen aan de hand van de kleur. Gevolgd door eventueel het merk en vast en zeker ook de prijs. Bij het laatste geldt overigens: alle kratten op Fietskrat.nl zijn voordelig en goedkoop, óók de beste in hun soort (!).

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 1