Hoe bevestig je een fietskrat op de fiets (of e-bike)?

Als u een fietskrat of fietsmand heeft gekocht, wilt u deze stevig en stabiel op uw fiets kunnen bevestigen. De meeste kratten worden bevestigd op de voordrager, maar sommige kratten of manden kunnen ook achterop de bagagedrager gemonteerd worden. Qua bevestiging onderscheiden we grofweg twee verschillende methodes: via tiewraps of via een speciale bevestigingsset. Hieronder lichten we beide bevestigingsmethoden toe. Zo kunt u zelf bepalen hoe u de krat wilt vastmaken op de fiets.

Het bevestigen van een krat op de voordrager door middel van tiewraps is heel eenvoudig. Bevestiging met tiewraps wordt dan ook veruit het meest toegepast. U zet het krat op de voordrager en haalt vervolgens enkele tiewraps door het krat en sluit deze om de voordrager. U trekt dan de tiewrap strak en knipt het uiteinde af. Let er wel dat u de tiewrap niet té strak trekt, dan zou het krat kunnen knappen. Bevestiging op de achterdrager werkt in feite hetzelfde. De tiewraps worden eigenlijk altijd met de bestelling van uw krat meegeleverd.

 

Bevestiging krat tiewrap                                       Bevestiging krat tiewrap vast


Een nadeel van tiewraps is dat ze niet eeuwig meegaan. In verloop van tijd harden ze uit waardoor ze kunnen knappen, met als gevolg dat het krat los komt te zitten. Controleer dus af en toe de conditie van de tiewraps en vervang ze indien nodig. Een ander nadeel van tiewraps is dat ze redelijk makkelijk door te knippen zijn. Dit maakt het voor een dief vrij eenvoudig het fietskrat te stelen. Als alternatief zou u bevestiging door middel van een bevestigingsset kunnen overwegen.

Bevestiging fietskrat met behulp van een bevestigingsset
Fietskrattenmerk Basil heeft een speciale bevestigingsset in het assortiment, waarmee u uw fietskrat stevig vast kunt zetten op de voordrager. U kunt de set ook gebruiken voor het vastmaken van rieten fietsmanden, mits deze open zijn aan de onderzijde. De set bestaat uit drie roestvrijstalen beugeltjes met een plaatje, die vast worden gedraaid door middel van enkele schroefjes. Het plaatje houdt het krat op zijn plaats terwijl de beugels vast worden gezet rondom de voordrager.

 

bevestiging krat bevestigingsset Basil bovenkant krat                              bevestiging krat bevestigingsset Basil voordrager


Het leuke van deze set is dat hij nog niet eens een tientje kost maar flink lang meegaat.
U hoeft deze set niet zo snel te vervangen als bijvoorbeeld een setje tiewraps. Bovendien zorgt de bevestigingsset voor een net wat betere beveiliging van uw krat tegen diefstal. De set is ook geschikt voor het vastzetten van een fietskrat op de bagagedrager. Hierbij geldt wel dat het formaat van het krat klein genoeg moet zijn, zodat deze achterop de fiets past.

Wilt u meer informatie over de bevestiging van een fietskrat? Zie dan onze uitgebreide informatiepagina’s over bevestiging door middel van tiewraps of door middel van de bevestigingsset.Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 2