Fietskrat test

Een fietskrat dat als beste getest is, heeft één belangrijkste eigenschap: de robuustheid van het materiaal en de bijbehorende duurzaamheid. Zoals die van een hoge dichtheid polyethyleen kunststof krat.

FIETSKRAT KOPEN? NAAR DE SHOP!

Natuurlijk zijn er meer eigenschappen die in een fietskratten-test meegenomen zouden kunnen worden. Maar bijvoorbeeld de mate van gebruiksgemak gerelateerd aan het formaat, zegt minder over wat het beste fietskrat zou zijn, omdat dit sterk persoons- en fietsgebonden is. Ook gadgets zoals een geïntegreerde bekerhouder zeggen weinig over de uiteindelijke kwaliteit van het krat zelf. En wat betreft het uiterlijk van een fietskrat: de vorm verschilt relatief weinig en de kleur is een kwestie van smaak.

In een test waaruit de beste fietskratten tevoorschijn komen speelt dus vooral het materiaal een voorname rol. Daarbij is er als eerste de selectie tussen de bestaande, bekende materiaalsoorten van een fietskrat: hout, kunststof en riet of rotan.


Fietskrat test met bevestiging


Om te beginnen bij de laatste: een rieten of rotan fietskrat - ook kratmand geheten - biedt onder meer het voordeel van de natuurlijke achtergrond van het materiaal.
Bij veel mensen gaat hier de voorkeur naar uit, vanwege de mooie, naturelle look. Het zijn daarnaast sterke manden, waarbij het riet op sommige plekken echter wel kan gaan splijten. Dit hoeft zeker niet erg te zijn, want het zal slechts sporadisch (kunnen) gebeuren én het toont de authenticiteit van het product aan, maar de rieten kratmand gaat daarom niet aan kop in een fietskrat test. 

Een fietskrat van hout is (nog) steviger. Ook hout is een natuurlijk product, maar iets robuuster en daarmee minder kwetsbaar, met een hogere materiaaldichtheid. Omdat het hout dagelijks blootstaat aan alle weersomstandigheden heeft het krat vaak een extra beschermlaag. Behalve de weerbestendige eigenschappen is ook vaak sprake van hardhout of gebeitst (vuren)hout. Ook over de verdere afwerking is veelal nagedacht: denk aan het gebruik van roestvrijstalen schroeven.

In de fietskrat test van Fietskrat.nl staan de houten fietskratten hoog. Bovenaan staan echter gemiddeld genomen de kunststof fietskratten. Deze zijn helaas niet naturel, maar de fabrieksmatig gemaakte kratten zijn daardoor wel optimaal weerbestendig. Al maakt het wel degelijk uit welk kunststof precies is gebruikt: is dat eenvoudiger plastic of sterk HDPE (hoge dichtheid polyethyleen).

 

Testen van fietskratten

 

De als best geteste fietskratten zullen dus bestaan uit de sterkste kunststofkratten. Bijvoorbeeld die van het merk Kerri, die lang meegaan. Ook een bekend merk als Basil levert sterke fietskratten. De kratten van deze merken zijn gemiddeld net iets duurder, maar gaan ook langer mee.

Wilt u (op termijn) zelf de kwaliteit van het kunststof krat kunnen testen of ervaren? Kijk dan eens bij de montage van het krat op de voordrager: bij een stevige bevestiging zal een zwakker kunststof krat ter hoogte van de tie wrap of bevestigingselementen eerder gaan scheuren. Terwijl daar bij een als sterk getest fietskrat geen sprake van is. Sterk kunststof droogt ook niet of nauwelijks uit, zodat er ook géén (extra) gaten in zullen ontstaan. 

Kortom, de fietskratten die als beste uit de test komen, zijn gemiddeld gemaakt van kunststof, maar dan wel de sterke varianten ervan. Verder zijn er natuurlijk ook voldoende persoonlijke redenen om te kunnen kiezen voor een meer naturel fietskrat gemaakt van hout of riet, die nog altijd voldoen aan een stevige basiskwaliteit.

 

FIETSKRAT KOPEN? NAAR DE SHOP!