Fietskratten van rotan

Wat is een rotan fietskrat? En wat is het verschil met een rieten fietskrat? Beide worden ook kratmanden genoemd en eigenlijk zijn alle kratmanden op Fietskrat.nl van stevig rotan.

Rotan komt van de subtropische rotanpalm: een lange liaan. Deze volle, 'massieve' stengels worden onder andere gebruikt voor (buiten)meubelen, manden en... fietsmanden, via een speciale vlechttechniek. Vaak wordt ook de term 'riet' gebruikt, eveneens op deze site als het gaat om kratmanden, terwijl riet eigenlijk een waterplant is die tot de grassenfamilie behoort. Ook dunner gesneden rotan - vaak nodig om het makkelijker bewerkbaar te maken - wordt veelal simpelweg riet genoemd. Ook op Fietskrat.nl leest u veelvuldig 'rieten fietsmand' terwijl het dus eigenlijk gaat om rotan.

Rotan fietsmand


Naturelle kenmerken
Omdat rotan een natuurproduct is, heeft het zowel het kenmerk van 'fraai, puur en naturel' als eigenschappen die daar per definitie bij horen. Zo kunnen rotan fietsmanden na verloop van tijd iets verkleuren en ook kan het voorkomen dat een mand ergens splijt. 

Hoe ziet een rotan fietskrat eruit?
Een fietskrat gevlochten met rotan - een kratmand - heeft in grote lijnen dezelfde vorm als een kunststof krat of houten fietskrat: rechthoekig, met open handvatten en zonder deksel. Waar een houten fietskrat vaak rondom dicht is (al zijn er ook varianten met ruimte tussen de planken) en een kunststof fietskrat doorgaans een structuur met openingen heeft, is een rotan kratmand redelijk dicht gevlochten. Er is echter in veel gevallen nog wel ruimte voor de bevestiging met tiewraps of beugeltjes

 

Fietsmanden van rotan

Hoe groot is een kratmand voor op de fiets? 
Er zijn rotan fietskratten in de maten XS, S, M en L. Er zijn verschillende kleurtinten in de range bruin, grijs, naturel. Een kratmand in de kleinste maat is ook geschikt voor op de kinderfiets of voor achterop een fiets voor volwassenen.

 

Lees meer
Filter uw producten

Pagina 1 van 1