Inklapbare fietskratten!

Een inklapbaar fietskrat, of een opvouwbaar fietskrat behoort tot de categorie fietskratten die voor veel mensen een handig alternatief kunnen zijn. Zeker bij tegenwind...

Een opvouwbaar fietskrat is makkelijk in te klappen en op te bergen en dat kan van pas komen. Bijvoorbeeld als het fietskrat slechts sporadisch gebruikt zou worden op de fiets, en in de tussentijd een plek krijgt in de garage.

Ingeklapt fietskrat


Handige optie bij het opbergen

In de praktijk zal dit niet zo gauw gebeuren, omdat het fietskrat meestal met tiewraps redelijk vast bevestigd is op de voordrager, en iemand niet snel geneigd zal zijn deze er met enige regelmaat af te halen en weer op te bevestigen. Maar het kan in voorkomende gevallen wel degelijk een handige optie zijn.

Ingeklapt fietskrat: minder luchtweerstand
Een groter voordeel van een fietskrat dat in te klappen is, komt beduidend vaker voor. Misschien zelfs meerdere keren per week. Namelijk: de luchtweerstand - met name natuurlijk bij volle tegenwind maar ook bij zijwind - neemt aanzienlijk af wanneer het krat is ingevouwen. Zeker omdat het fietskrat zich vaak (indirect) vast aan het stuur bevindt. Wat aerodynamica betreft, is zo'n krat dus ideaal. 

Fietskrat uitklapbaar


Makkelijker trappen
Natuurlijk geldt dan wel dat u er op dat moment niets in mee te nemen heeft. Maar juist wanneer het krat leeg is, zou het zonde zijn om onnodig harder te moeten trappen, zonder op dat moment te profiteren van het makkelijk vervoeren van uw spullen.

Een opvouwbaar fietskrat is inderdaad makkelijk in te klappen
Daarbij wordt bij dit type fietskrat ook aan een belangrijke voorwaarde voldaan: het inklapbare of opvouwbare fietskrat is daadwerkelijk makkelijk in te klappen of op te vouwen. Er is wat dat betreft dus géén praktische drempel om het lege, tijdelijk niet gebruikte krat op de fiets even plat te maken. En zodra het weer nodig is, weer even uit te klappen of uit te vouwen. 


Uitgeklapt fietskrat


Andere lage fietskratten

Verder zijn inklapbare fietskratten vaak al minder hoog dan gemiddeld. Maar lees ook altijd de betreffende productomschrijving. Wat dat aangaat hebben ook andere, niet-inklapbare maar wel lage fietskratten het voordeel van de lage luchtweerstand. Let er uiteraard wel op dat het krat voldoende hoog is voor de tas of andere spullen die er (doorgaans) in mee moeten.

Voorbeeld van een klapkrat voor de fiets
Een veelvoorkomend opvouwbaar fietskrat is bijvoorbeeld de variant van het merk Steco. Dit is een compact fietskrat, óók wanneer deze is uitgeklapt, met een inhoud van 20 liter. Het heeft een sterk kliksysteem, dat daardoor niet veel te lijden heeft van veelvuldig in- en uitklappen.

Opvouwbaar fietskrat

 

Hoe werkt een inklapbaar fietskrat?
Het opvouwen en uitvouwen (inklappen en openklappen) werkt meestal als volgt. Om de krat in te vouwen, klapt u eerst de zijkanten één voor één in. Begin met de korte zijdes, gevolgd door de lange. Bij het weer 'opbouwen' klikt u de korte zijkanten weer aan de lange zijden vast. 

Tot slot
Een ander voordeel van een compact en plat te maken fietskrat is dat deze vaak ook geschikt is voor op een kinderfiets, en tevens voor achterop de bagagedrager van een fiets voor volwassenen. 


Lees meer
Filter uw productenPagina 1 van 1