Duurzame doch niet dure fietskratten van Basil

  • Geplaatst op
Duurzame doch niet dure fietskratten van Basil

Zijn Basil fietskratten duurzaam? Ja. Betaal je er dan méér voor? Nee.

De kunststof fietskratten van het merk Basil bestaan tegenwoordig voor 100% uit gerecycled plastic, terwijl dit níet terug te zien is in de prijs.

Fietskratten van Basil worden op Fietskrat.nl veel verkocht. Ze zijn er in veel aantrekkelijke kleuren; typisch iets dat mogelijk is met het materiaal dat ‘plastic’ of ‘kunststof’ heet. Dat materiaal biedt talloze voordelen, alleen: het feit dat plastic helaas niet bijdraagt aan een schonere wereld, is inmiddels alom bekend. Daarom heeft Basil daar actie op ondernomen, zo is te lezen op de site van Basil en in de bron van dat artikel, namelijk op de website van Oost NL. Dat is een ontwikkelingsmaatschappij voor de regio in opdracht van de overheid.

 

DUURZAME FIETSKRAT KOPEN

Duurzame Basil fietskratten van gerecycled kunststof

Duurzamer is níet duurder, is in het kort de boodschap. Basil, producent van functionele fietsaccessoires, verduurzaamt het ene na het andere product. Met als mooie exponent daarvan deze inmiddels oeroude en populaire fietsaccessoire: de fietskrat. Om specifiek te zijn gaat het hier dus natuurlijk om de kunststof variant. Die bestaat bij Basil tegenwoordig in zijn geheel uit gerecycled plastic. Door innovatieve wijzigingen is er nu in het Gelderse bedrijf, overall gezien, maar liefst ongeveer 75 procent minder virgin plastic nodig. Dat terwijl het géén of eerder zelfs een positieve invloed heeft op de (lagere) prijzen.

Eigenaar Marthijn van Balveren geeft aan dat Basil altijd al initiatiefrijk is geweest als het gaat om het verduurzamen van zijn producten. Waar dat eerder tot uiting kwam in bijvoorbeeld fietstassen van pet-flessen of pfas-vrije regenkleding, is de focus verder verlegd op het volgende besef. Namelijk, zo zegt Van Balveren: “Het meest duurzame product is het product dat lang meegaat. Een lange levensduur is de sleutel tot duurzaamheid, en niet bijvoorbeeld een t-shirtje van bio-katoen dat maar een jaar meegaat.”

Fietskratten van gerecycled plastic: én milieuvriendelijk én lange levensduur

In de fietskratten van gerecycled plastic komen twee voordelen terug: die van een lange levensduur én van het gebruik van een milieuvriendelijke grondstof. Om beide voordelen voor elkaar te krijgen, ondernam Basil meerdere acties. Zo huurde het een specialist in om te kijken welke soort kunststof het meest geschikt is voor hun fietskratten. Daarbij kwamen ook factoren en vragen aan de orde zoals: ‘Is het gerecycled?’, maar óók bijvoorbeeld ‘Is het kunststof kleurvast?’, ‘Welke invloed heeft uv op het materiaal?’, ‘Hoe reageert het plastic op extreem weer?’ en ‘Hoe reageert het op sterke krachten?’.

Inmiddels haalt Basil deze grondstof niet meer uit het verre Azië, maar uit het eigen achterland. En het gaat niet meer om nieuw gemaakt kunststof, maar om honderd procent afval van huishoudens. Dat maakt het bovendien zelfs goedkoper in plaats van duurder. “Logisch ook”, weet Van Balveren. “Want als je iets van afval maakt, kan dat toch nooit duurder zijn dan virgin?” Bovendien worden de verschillende maten kratten van Basil tegenwoordig stapelbaar gemaakt. En ook dát zorgt, dankzij een efficiëntere invulling van ruimte en vervoer, voor een duurzamer proces, geeft Van Balveren in het artikel aan.

Voordelig een hippe, sterke fietskrat van Basil kopen

Ondertussen blijven de fietskratten van Basil even hip, mooi, sterk en praktisch hanteerbaar in het voor velen dagelijkse, intensieve gebruik. Maar dan óók duurzamer én onverminderd te koop voor een lage prijs. Zie het ruime assortiment hier in deze webshop; op Fietskrat.nl.